Lördag 15 april 2023 kl 17:00
Kulturhuset tio14
Fåglar i musiken

Solist Jens Elfving, violin och el-fiol
Dirigent Niklas Tamm

En vårkonsert med klassiska musikstycken där kompositörerna inspirerats av fåglar. Tonsättare som Rossini, Vivaldi, Haydn, Vaughan Williams och Respighi bidrar till programpunkterna.
Konserten innehåller även uruppförande av ett nyskrivet verk för el-fiol och stråkorkester skrivet av norske tonsättaren och arrangören Tormod Tvete Vik. Ett verk som tonsättaren har tillägnat kvällens solist.

Jens Elfving är uppvuxen i Falun. För tio år sedan, i april 2013, var Jens solist i Mendelssohns välkända violinkonsert med DOF i Kristinehallen. Jens arbetar förnärvarande bl.a. i Västerås Kulturskola.

Jens är jämnårig och bekant med kvällens dirigent sedan studietiden vid Kungliga Musikhögskolan i Stockholm.

Niklas Tamm är frilansande dirigent och violinist med examen från Kungliga Musikhögskolan i Stockholm efter dirigentstudier för Glenn Mossop och
B Tommy Andersson. Han har även studerat vid University of Michigan, musikhögskolan i Prag och deltagit i masterclasses med bland annat Sir Simon Rattle och Jorma Panula. Han har dirigerat orkestrar i många länder, t ex Danmark, Tyskland, Frankrike, Tjeckien, Italien, Spanien, USA och Kazakstan.

Niklas har särskilt intresse för opera och har varit assisterande dirigent vid Kungliga Operan och Norrlandsoperan i Umeå. Niklas är konstnärlig ledare för Opera på Österbybruk och har dirigerat flera produktioner på Höga Kustens Opera.

Niklas har uruppfört dussintals kompositioner och dirigerat grupper för nutida musik i Sverige.

Vid sidan av dirigentkarriären har Niklas också blivit en bekant röst i Sveriges Radio där han sedan 2021 återkommande lett programmen Opera i P2 och Klassiska konserten.


<Tillbaka till Program